Koekjes zonder gluten en lactose

Omdat het nog steeds barkoud is,

omdat het leuk is om met de kindjes te maken,

omdat je huis zo lekker ruikt als je aan het bakken bent,

om je geliefde mee te verwennen bij het ontbijt op bed (zie eerder bericht op deze blog),

….

redenen genoeg om deze heerlijke koekjes te bakken!

Ik gebruikte voor deze koekjes gierst, dit is een glutenvrij graan. Het lijkt qua smaak het meest op tarwe. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat gierst ontstekingen weert en het bloedsuikergehalte kan verlagen. Gierst wordt soms gebruikt in combinatie met rogge of andere granen die gluten bevatten, dus als je 100 procent zeker wil zijn, dan opteer je best voor zuivere gierst, waarvan de producent verzekert dat het glutenvrij is.

Ben je iets minder wild van gierst, dan kan je het ook gewoon vervangen door havermout(meel).

 

Ingrediënten voor ongeveer 10 koekjes 

30 gram amandelmeel

50 gram gierst (ik gebruikte bruine gierstmeel van Bauckhof, te krijgen bij Bio-Planet)

40 gram boekweitmeel

2 eetlepels kokosolie

2 eetlepels hazelnoten

150 gram dadels zonder pit

1 koffielepel speculaaskruiden (ik gebruikte Mix voor koek en speculaas van Verstegen, te krijgen bij Albert Heijn)

1 ei

Recept 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Plet of hak de noten fijn.
  • Meng alle ingrediënten in de keukenrobot tot een soepel deeg: indien het te droog is, voeg een klein beetje water toe.
  • Maak 10 bolletjes en plet ze tot koekjes op de bakplaat.
  • Gebruik eventueel uitdrukvormen om leuke figuurtjes te maken.
  • Bak de koekjes 15 à 20 minuten in het midden van de oven.
  • Laten afkoelen en klaar!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To contact us, just click