Wie brood zegt, zegt gluten. Wie glutenvrij moet eten, moet dus op zoek naar glutenvrij brood. Je kan opteren om zelf brood te bakken, maar er is ook al heel wat glutenvrij brood te vinden in de supermarkten.
Wil je zelf bakken, dan maak je best een mix van verschillende meelsoorten: enkel boekweit of quinoa is te sterk van smaak, alleen rijstbloem vult niet genoeg. Gierst benadert het meeste de textuur en smaak van tarwe en kan je gebruiken voor brood in een mengeling (zie ook hier eerder recept van koekjes met gierst en havermout). Glutenvrij brood heeft meer vocht nodig om te maken en moet slechts 1 keer rijzen en niet gekneed worden.
Veel glutenvrije bloemsoorten vind je bij Bio-Planet maar glutenvrije bloem van Schär vind je bvb. makkelijk in Colruyt of Carrefour, en gewone boekweitbloem vind je bvb. ook in Delhaize. Bij Aveve hebben ze kant en klare broodmixen van merk Dibro No risk die je kan gebruiken voor brood in oven en in de broodbakmachine. Gewoon nog gist, water (of lactosevrije melk afhankelijk van welk brood je wil maken) en lactosevrije boter bij doen en dat is het meestal. Het juiste recept vind je op de verpakking.
Kant en klaar glutenvrij brood vind je bij Delhaize (merk No gluten), en bij Albert Heijn. Mag het wat meer zijn, proef dan zeker eens de lekkere pistolets van Schär (uit de diepvries van Colruyt bvb.), of de gluten-en lactosevrije baguette van Damhert. Heel lekker!
Enig minpunt aan glutenvrij brood is dat het beduidend duurder is dan gewoon brood, voor klein een brood van 400 gram betaal je al snel 2,55 euro voor een wit brood of een ciabatta voor iets meer dan 3 euro. Wie op doktersvoorschrift glutenvrij moet eten, kan gelukkig een tegemoetkoming krijgen hiervoor. Zie hier voor meer uitleg.
Laat het smaken en als er nog vragen zijn, laat het zeker weten!
Ik maak het allemaal zelf. De kant en klare producten bevatten vaak zoveel vervelende ingrediënten helaas.
Heel enkel keer als het op datum en dan dus goedkoper is haal ik Yam desem (oranje zak)