Tegemoetkoming in de kosten voor glutenvrije voeding

Een diweetje dat goed is voor je portemonnee!

Wie geen gluten mag eten, weet dat glutenvrije voeding niet goedkoop is. Voor een brood van 400 gram betaal je al snel ongeveer 3 euro, voor glutenvrije pasta leg je vaak bijna vier keer zoveel geld neer als voor de gewone variant.

Maar wist je dat je in sommige gevallen recht hebt op een tegemoetkoming in de kosten voor glutenvrije voeding? Het gaat om een forfaitair bedrag van 38 euro per maand, voor mensen met:

  • coeliakie;
  • graanmeelallergie;
  • gluten/gliadineallergie;
  • dermatitis herpetiformis.

Om deze tegemoetkoming te krijgen, laat je het daarvoor bestemde aanvraagformulier (zie hieronder) invullen door je behandelend geneesheer. Dit formulier bezorg je aan je ziekenfonds. De adviserend geneesheer van de mutualiteit dient dan goedkeuring te geven. Krijg je de goedkeuring, dan heb je twee jaar recht op de tegemoetkoming. Na twee jaar kan je verlenging krijgen, op twee voorwaarden:

  • Je behandelend dokter oordeelt dat het noodzakelijk blijft om een dieet te volgen;
  • Jij geeft je erewoord dat je het dieet strikt volgt.

Op de website van de CM, Liberale Mutualiteit, en Bond Moyson vind je alle info en aanvraagformulieren terug. Partena vermeldt niets over de tegemoetkoming op de website maar zij geven de tegemoetkoming ook, mits speciale voorwaarden voldaan zijn (telefonisch bevestigd). OZ Ziekenfonds kon mij daaromtrent geen uitsluitsel geven, noch staat er iets te vinden op hun website.

Op de website van het RIZIV ten slotte vindt u eveneens alle relevante informatie terug.

1 thought on “Tegemoetkoming in de kosten voor glutenvrije voeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To contact us, just click