Gluten-en lactosevrije pannenkoeken

Op 2 februari vieren we Lichtmis. Oorspronkelijk is het een Keltisch feest (“Imbolc”), waarbij grote vuren werden aangestoken om de langer wordende dagen en de terugkeer van het licht te vieren. Christenen gaven er een extra betekenis aan,  bij hen verwijst Lichtmis naar het zuiveringsoffer dat Maria moest brengen veertig dagen na de geboorte van Jezus.

Traditiegetrouw gaat Lichtmis gepaard met het bakken van pannenkoeken. “Geen vrouwtje zo arm of ze maakt haar pannetje warm”, zo luidt het volksgezegde. Er wordt gefluisterd dat ‘het pannetje’ van de vrouw verwijst naar iets anders, maar daar ga ik het nu niet over hebben 🙂 .

Wie zijn geliefde, zijn kroost, of zichzelf verwennen met lekkere gluten-en lactosevrije pannenkoeken, is hier wel op het juiste adres.

Ingrediënten voor ongeveer 7 a 8 pannenkoeken

  • 175 gram glutenvrije havermout (bvb. van het merk Bauckhof)
  • 2 eieren
  • 400 ml rijstmelk van Boni Selection of van het merk Alpro (niet van merk Rice dream, deze is te dun hiervoor)
  • 1 koffielepel bakpoeder Backin van dr. Oetker
  • 1 koffielepel kaneel
  • enkele druppeltjes vanille-aroma van dr. Oetker
  • kokosolie om pan in te vetten

Recept 

  • Doe de havermout in de keukenrobot of in een kom en mix tot je havermeel krijgt.

  • Voeg het bakpoeder en de kaneel toe.
  • Voeg eieren, vanille-aroma en rijstmelk toe.
  • Mix tot je een mooi beslag krijgt.

  • Zet de pannenkoekenpan op het vuur en smelt er een klontje kokosolie in.
  • Giet een pollepel beslag in de pan.
  • Bak de pannenkoek aan beide kanten bruin.

  • Doe zo verder tot het deeg op is, laat ongeveer per vier pannenkoeken nog eens een beetje kokosolie smelten.

Laat het smaken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To contact us, just click