16 mei, we vieren vandaag de internationale dag van de coeliakie.
Hang je vlag uit, maak een dansje, bak die lekkere glutenvrije taart! Wil je toch nog eens weten wat we vandaag vieren, hieronder vind je alle info in een notendop!
- Coeliakie spreek je uit als ‘seu-li-a-kie’.
- Het is een auto-immuunziekte waarbij je geen gluten verdraagt.
- Gluten zijn eiwitten die te vinden zijn in veel granen zoals tarwe, spelt, rogge,… (en dus in koekjes, pasta, brood,…) .
- Het woord ‘gluten’ komt van het Latijn en betekent lijm. Daarmee is ook meteen duidelijk wat gluten als functie hebben, ze zorgen namelijk voor de elastische structuur van deeg. Daarnaast zorgen gluten ervoor dat brood rijst.
- Eet je gluten en heb je coeliakie, dan raken je darmen ernstig beschadigd.
- Je moet dus een levenslang dieet volgen, en alle gluten van het menu schrappen.
- Rijstbloem, gierstmeel, maisbloem, boekweit, quinoa, amarant bevatten geen gluten.
- Coeliakie kan zich manifesteren op elke leeftijd.
- Je hebt een verhoogd risico op coeliakie:
- wanneer je iemand in de familie hebt met coeliakie;
- wanneer je diabetes type 1 hebt;
- bij schildklierproblemen;
- bij syndroom van Down.
- Naar schatting 1 op 100 mensen wordt ziek door het eten van gluten. Echter, 9 op 10 personen hiervan weet dit niet!
- Reden hiervoor is dat de klachten erg verschillend zijn. Naast diarree en buikpijn, kunnen ook hoofdpijn, last van de maag en constipatie voorkomen.
- Doordat de beschadigde darmen voeding niet meer goed kunnen opnemen, kampen veel mensen met coeliakie met vitaminetekorten. Dit gaat vaak gepaard met extreme vermoeidheid of verminderde botdichtheid. Deze klachten worden soms wel opgemerkt, maar nog te weinig gelinkt aan coeliakie.
- De laatste jaren is er meer aandacht voor glutenvrije voeding, wat resulteert in een steeds groter assortiment, en dat is een goede zaak voor mij en al mijn lotgenoten die gedwongen zijn tot een glutenvrij dieet. Toch heeft de hype ook een keerzijde want ineens lijkt glutenvrij eten hip, en bestellen mensen glutenvrij eten op restaurant om daarna een lekker biertje te drinken of nog een stukje cake bij de koffie te vragen. Daardoor is het voor restaurants soms moeilijk om in te schatten of het glutenvrij eten wel écht zo strikt glutenvrij moet zijn als de klant vraagt.
- Wanneer je om medische redenen glutenvrij moet eten, is dit helaas geen keuze, geen hype, geen optie: het is een noodzaak voor de rest van ons leven. Er bestaat namelijk (nog?) geen oplossing.
- Gelukkig zijn sommige lekkere dingen wel glutenvrij, zoals wijn 🙂 Laat ons klinken!