EHBO: Eerste Hulp Bij Overleven zonder gluten en lactose

Vanaf nu geen gluten en lactose meer, zo luidde het verdict vier jaar geleden (lees meer over de vaststelling bij mij op de volgende link). Dat daarmee mijn klachten zouden opgelost zijn, daar kon ik alleen maar van dromen. Gelukkig bleken de artsen gelijk te krijgen. Door de gluten en lactose links te laten liggen, kreeg ik een pak energie en een rustige buik in de plaats. Voor wie pas gehoord heeft dat hij/zij hetzelfde dieet dient te volgen, is er dus hoop :-).

Ik geef je mijn beste tips en tricks alvast cadeau om wegwijs te raken in een leven zonder gluten en lactose!

  • Investeer in goede basisproducten

Wanneer je brood en pasta moet vermijden, is het belangrijk dat je een lekker alternatief vindt voor deze voeding. Ik heb altijd glutenvrije pasta, brood en havermout in huis, daarmee kan ik al heel wat kanten uit voor de maaltijden.

  • Kijk naar wat je wel nog allemaal kan eten

Eerlijk is eerlijk, dit is niet altijd makkelijk. Maar er zijn echt nog een hoop dingen die ik wel kan eten die geen gluten en lactose bevatten (denk: zoute chips, frietjes, donkere chocolade)! Maar ik heb intussen ook heerlijke ovenschotels, lekkere taart enzoverder ontdekt. In het begin heb ik ook een diëtiste bezocht die me op de goede weg zette.

In een eerder artikel gaf ik een ruim overzicht van welke producten gluten- en lactosevrij zijn.

  • Ga op ontdekking

Vroeger moest je voor dieetvoeding naar gespecialiseerde winkels, maar die tijd is gelukkig voorbij. In een eerder In de meeste supermarkten waar je je grote inkopen doet, hebben ze al een groot gamma zonder gluten en/of lactose. Colruyt, Delhaize en Carrefour hebben vaak producten van Schär en Céreal in huis, Colruyt en Delhaize hebben daarnaast ook een eigen glutenvrij gamma van hun huismerk, Lidl en Aldi hebben glutenvrije pasta, Albert Heijn voorziet yoghurt en melk zonder lactose … Je kan dus al heel wat inslaan voor dagelijks gebruik in je vaste winkel. Voor de ‘speciallekes’ kan je zeker terecht bij Bio-Planet. Zelf ga ik ongeveer één keer per maand daar langs voor cornflakes, glutenvrije wraps of pizzabodems, …

Door op ontdekking te gaan, bots ik vaak toevallig op lekkere adresjes of toevallige vondsten qua eten. Zo vond ik bijvoorbeeld deze lekkere tussendoortjes in het tijdelijk gamma van Lidl.

  • Laat je inspireren en omring je met lectuur

Mijn eigen collectie kookboeken is op vier jaar tijd goed uitgebreid. Er bestaan intussen al heel wat boeken die gaan over koken zonder allergenen. Maar ook in de populairdere kookboeken zoals in die van Pascale Naessens kan je heel wat vinden, gezien zij gluten, melk en suiker mijdt, waardoor je in haar boeken ook veel receptjes kan gebruiken (die je dan al dan niet serveert mét een extra hoopje rijst of glutenvrije pasta bij.

  • Voorzienigheid is alles

Wat ik zelf na al die jaren het moeilijkste vind, is dat er een stuk spontaniteit is weggevallen. Snel een spaghetti gaan eten als ik geen zin heb om te koken, een pizza in de oven steken op vrijdagavond of onverwacht ergens blijven eten, dat is een hoop moeilijker nu. Ik sleur dus overal glutenvrij brood mee naartoe (kwestie van altijd voorzien te zijn op onverwachte etentjes bij vrienden of onverwacht uitlopende vergaderingen), reserveer vooraf als ik op restaurant ga en deel mijn dieet mee, en heb altijd Lactose OK in mijn handtas zitten (voor als ik bijvoorbeeld medicatie moet nemen met lactose in). Wanneer ik kook, maak ik ook vaak een extra portie voor noodgevallen en vries die in, dan heb ik altijd iets achter de hand.

  • Creativiteit ten top

De gewone glutenvrije boterham bij het ontbijt vond ik al snel saai. Toen ik bedacht dat een kom glutenvrije havermoutpap, lactosevrije yoghurt met fruit, (in olie) gebakken spek of een snel kommetje glutenvrije cornflakes ook een optie is, werd ontbijten weer een plezier. Zo zijn er eigenlijk vaak heel wat alternatieven voor elke maaltijd en blijft eten gevarieerd en lekker.

Met deze tips hoop ik jouw zoektocht iets makkelijker te maken.

Voor meer receptjes, adresjes en tips, blijf zeker Diweetjes volgen (website: www.diweetjes.be, Facebook en Instragram #diweetjes :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To contact us, just click