Op 16 mei is het de internationale dag van de coeliakie.
Op die dag komt coeliakie extra in de aandacht, en dat is geen luxe, want er zijn meer mensen die coeliakie (allergie voor gluten) of gluten-intolerantie (overgevoeligheid voor gluten) hebben dan je denkt. Veel mensen die klachten hebben als buikpijn, diarree, vermoeidheid,… hebben zonder het zelf te weten een allergie of intolerantie voor gluten.
In Europa zou 1 op de 100 tot 200 mensen gevoelig of allergisch zijn voor gluten, dat betekent dat er in België 50.000 mensen overgevoelig zijn voor gluten, maar slechts 5000 ervan hebben een diagnose gekregen! Ondertussen eten de 45.000 anderen gewoon verder, en hebben ze vage klachten (pijnlijke tong, vaak wondjes in de mond, vermoeidheid,…) of eerder duidelijke klachten (gestoorde levertesten, tekort aan ijzer, zink, diarree,..). Coeliakie en glutenintolerantie worden opgespoord via bloedonderzoek of via een darmonderzoek. Een biopsie toont meestal erg beschadigde darmen, waarbij een glutenvrij dieet de enige oplossing is. En dan duurt het maar liefst enkele maanden tot jaren vooraleer de darmen zich herstellen!
Behalve strikt glutenvrij gaan eten is er geen andere remedie tegen glutenintolerantie of coeliakie. Hoewel er volop wordt gezocht naar medicatie, is die nog steeds niet voorhanden. Enkele producenten menen al capsules te hebben uitgevonden die gluten afbreken, maar er is nog onvoldoende bewijs dat deze capsules werken. Het is ook nauwelijks te verkrijgen. Over het enzym AN-PEP is er wél al wetenschappelijk bewijs dat dit enzym een dosis gluten afbreekt in de maag en een deel van de dunne darm. Het zou nog niet werken voor grote dosissen gluten, maar eerder een hulpmiddel zijn voor het geval je per ongeluk een kleine hoeveelheid gluten binnen kreeg. Bovendien is het enkel voor mensen die in lichte mate gevoelig zijn voor gluten, en niet voor mensen die zwaardere glutenintolerantie of echt coeliakie hebben, omdat bij deze mensen zelfs de kleinste kruimel al schade berokkent aan de darmen. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar AN-PEP vooraleer het voedingssupplement op de markt te verkrijgen is. Een echt medicijn bestaat dus nog niet. Volgens Martin Hiele, professor aan de KU Leuven, is de kans zelfs heel klein dat medicatie ooit het glutenvrij dieet zal kunnen vervangen. Hij ziet enzympreparaten enkel als hulpmiddel voor noodgevallen (bvb. als je per ongeluk iets hebt gegeten met gluten). Maar je weet nooit, we blijven dromen, misschien kunnen we binnen enkele jaren allemaal terug veilig pizza en brood smullen zonder last te hebben nadien? En in tussentijd blijven we noodgedwongen glutenvrij eten, maar zoals jullie al konden zien en lezen, betekent dat niet dat je niets lekkers meer kan eten zoals je in dit eerder artikel kon lezen!
(vrij naar Maaike Bruins, Vlaamse coeliakie vereniging en Martin Hiele (KU Leuven))