Een app voor elke hap

Laat ons eerlijk zijn, het is een hele klus om te weten wat je mag eten als je gluten en/of lactose dient te vermijden. Dat je brood en pasta beter links laat liggen als je glutenintolerant bent of beter geen platte kaas koopt als je lactose-intolerant bent, dat is nog duidelijk, maar hoe zit het met al die voeding waar je het niet verwacht dat er gluten en/of lactose in verborgen zit?

Gelukkig kan je tegenwoordig veel vinden op het etiket. Sinds december 2014 is er Europese wetgeving die alle sectoren oplegt om melding te maken van alle allergenen die verpakte levensmiddelen bevatten. Op een pak pasta staat dus duidelijk ‘bevat gluten’ en op een doos chocolade-ijs lees je ‘bevat melk’. Om het ons, de intoleranten der samenleving, wat makkelijker te maken, moeten de allergenen visueel duidelijk vermeld worden, wat betekent dat je in de ingrediëntenlijst meestal keurig in het vet de allergenen ziet staan. Winkelen wordt op die manier dus iets makkelijker: ook al blijft het een opdracht om alle etiketten te lezen, je vindt normaal gezien wel alles terug.

In de Omzendbrief van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen op datum van 13 december 2014 lees je ook dat er vanaf dan nieuwe regels zijn over het meedelen van allergeneninformatie voor niet-verpakte levensmiddelen, namelijk eten dat op de plaats van verkoop direct wordt verpakt bvb. het brood dat je koopt bij de bakker, de verse charcuterie van de slager, … Sindsdien vind je op de meeste plaatsen een bordje met daarop de melding welke allergenen er kunnen voorkomen in de voeding die je op die plek vindt.

Laat ons vandaag eens inzoomen op de kennisgeving van de allergenen in de supermarkten.

Wanneer je in de winkel zelf boodschappen gaat doen, dan kan je best het etiket lezen om te weten of er allergenen zitten in het product dat je koopt. Albert Heijn gebruikt naast het vermelden van de allergenen ook handige picto’s zodat je in één oogopslag ziet of het product melk of gluten bevat. Zo weet je meteen dat de gedroogde ham glutenvrij en melkvrij is.

Wil je je winkelbezoek voorbereiden, of zag je ergens iets nieuws en weet je niet of je het mag eten, dan loont het de moeite om eens online te kijken. Delhaize, Albert Heijn en Colruyt hebben alle drie een duidelijke website waarbij je de ingrediënten en de allergenen kan zien per product.

Wil je bij Delhaize weten of je bijvoorbeeld chocomousse van La Laitière mag eten, dan typ je dit in in de zoekmachine op de website van Delhaize.

Je krijgt dan meteen een overzicht met alle ingrediënten:

Bij Albert Heijn vind je een gelijkaardig overzicht, met de allergenen in het vet vermeld bij de ingrediënten en daaronder nog eens extra de allergie-informatie. Zo zie je bijvoorbeeld dat de paprika ribbelchips van Albert Heijn dan wel glutenvrij zijn, maar helaas nog lactose en melk bevatten.

 

 

Mijn persoonlijke favoriet is Colruyt, die een handige app heeft om Collect And Go in te vullen. Je kan de app ook gewoon downloaden en gebruiken om een product op te zoeken, zonder daarom noodzakelijk een bestelling te plaatsen. Bij elk product worden de ingrediënten vermeld en kan je doorklikken naar een handig overzicht waarbij je direct ziet welke allergenen er (mogelijks) in zitten.

Zo zie je bijvoorbeeld dat kalfsworst van het merk Boni selection zowel tarwe als melkeiwitten bevat:

 

Colruyt investeert ook in apps:

  • Via de MyColruyt App kan je slimme boodschappenlijstjes maken waarbij je als voorkeur bvb ‘glutenvrij’ kan ingeven. Zo krijg je een duimpje bij elk product dat glutenvrij is.

  • Met de app SmartWithFood kan je je persoonlijke voorkeuren en intoleranties ingeven. Als je de barcode scant van het product, zie je direct op het veilig is voor jou om te eten of niet.

Colruyt is hierbij dus naar mijn mening, de beste leerling van de klas.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To contact us, just click