Het is bijna Vaderdag, de ideale dag om onze papa’s in de bloemetjes te zetten! Misschien kan je denken aan een nieuwe barbecue voor vaderlief, en dan stelt de vraag zich wat hij allemaal mag eten als hij geen gluten en lactose mag eten.
Eerst en vooral blijven bij een barbecue de algemene tips van kracht:
- Let op voor contaminatie: leg best geen glutenbevattend vlees tegelijk op de barbecue met vlees zonder gluten om te vermijden dat er toch sporen van gluten komen op je glutenvrij vlees. Prik ook niet met dezelfde vork in vlees met én zonder gluten. Het veiligste is natuurlijk om enkel vlees op de barbecue te voorzien dat geen gluten bevat, dan kan er niet veel mis gaan. Wil je toch graag je tafelgenoten voorzien van een glutenbevattend stuk vlees, leg dan altijd eerst het glutenvrij vlees erop en eindig met het vlees mét gluten, wanneer er daarna geen glutenvrij vlees meer op de barbecue moet. Kuis na het eten de barbecue goed af, zodat alle sporen van gluten weg zijn tegen de volgende keer dat je glutenvrij wil eten.
- Voor de bijgerechten is eveneens enige voorzichtigheid geboden: vaak wordt brood geserveerd of pastasalade, maar beiden zijn natuurlijk uit den boze, wegens bronnen van gluten. Ook taboulé en couscous bevatten normaal gluten en laat je best staan. Het veiligste is iets te voorzien van glutenvrij brood of glutenvrije pasta. Rijst, quinoa en aardappelen zijn wel veilig, wanneer ze niet bewerkt of gemengd zijn met andere zaken.
- Onbewerkte, pure rauwe groenten en fruit zijn normaal veilig.
- Let op met de sausjes: sommige sausjes bevatten gluten en/of lactose. Je vraagt best de ingrediënten even na. De gewone ketchup van Heinz, mayonaise met citroen of met ei van Devos Lemmens is normaal wel veilig.
- Barbecuekruiden check je best ook eens: in sommige mengelingen kunnen gluten of lactose voorkomen.
Daarna blijft de hamvraag: wat leggen we op de barbecue?
- Wie op safe wil spelen, kiest voor onbewerkt vlees of vis: met puur steak, een stukje varkensvlees, een kippenbil, of een stukje vis zit je goed.
- Wil je iets anders dan puur vlees of vis, lees dan steeds de ingrediënten.
- Wil je graag een worst, controleer dan of er geen lactose in het gehakt zit. Bij Delhaize zit vaak lactose in het gehakt. Ook de merguezworst en het trio van pensen bij Colruyt bevatten melkeiwitten en/of tarwe en kan je dus best mijden bij lactose-intolerantie. Wél veilig normaal gezien bij Colruyt zijn de
- barbecue worsten
- de chorizoworst
- de grillworst
- de traditionele worsten (rund-varken, varken-kalf, boerenworsten, boerenchipolata, chipolata)
- Verdere opties zijn eveneens veilig bij Colruyt:
- gemarineerd spek
- gemarineerde eendenfilet met peper
- gemarineerde BBQ sneden
- gemarineerde kippenvleugels, gemarineerde kippenpilons en val dieu
- gemarineerde steak met pepers
- country steak
- fakkels
- gemarineerde lamsmanchette/ lamsboutsneden/ lamskoteletten
- gemarineerde ribbetjes
- varkensbrazade
- lamsbrazade
- kalkoenbrazade
- dunne lende met been
- gemarineerde varkensbrochette/ runderbrochette/ kippenbrochette/ lamsbrochette/ kalkoenbrochette
- Kies je graag iets gluten-en lactosevrij, maar eet je ook graag vegetarisch, dan zijn volgende zaken misschien een optie:
- So Fine Boerenkoolburgers (Carrefour)
- Florentin Mini Falafel (Bio- Planet)
- Opmerking; bovenstaand overzicht is normaal gluten-en lactosevrij, maar ingrediënten kunnen veranderen, je leest dus sowieso best nog eens de ingrediëntenlijst! Bovendien melden vele warenhuizen dat er mogelijks ‘sporen van zijn’, dus ook hier alert in zijn.
Smakelijk en fijne Vaderdag voor alle papa’s!