Glutenvrije frituur Gluti-NO, Kortrijk

In Kortrijk ligt een frituur, Gluti-NO, het walhalla voor iedereen die geen gluten (en lactose) mag eten. Je vindt er kant-en-klare glutenvrije gerechten zoals balletjes in tomatensaus en stoofvlees, maar ook frikandellen en Bicky burgers voor de liefhebbers! In de frituur vind je een breed assortiment aan glutenvrije snacks, alsook glutenvrije sauzen. Bovendien hebben ze ook een winkel, waar je een hele waaier aan glutenvrije producten kan vinden, en zelfs glutenvrij brood en diverse taarten. Veel van deze producten zijn ook lactosevrij.

Wanneer ik die bewuste zaterdagmiddag binnen kom, valt het meteen op. Dit is geen gewone frituur. Bij alle gerechten wordt duidelijk vermeld of het glutenvrij is of niet, en het moet gezegd worden, het is een breed glutenvrij assortiment dat hier voorhanden is. Ik merk ook direct dat Nancy en haar man, de uitbaters van de frituur,  duidelijk weten waarover ze praten. Ze hebben een dochter met coeliakie en zien dus van dichtbij wat het betekent om een levenslang glutenvrij dieet te volgen. Omdat ze merkten dat het niet evident is om met dit dieet een snelle hap te gaan eten, besloten ze zelf de koe bij de hoorns te vatten. Nancy verliet het ziekenhuis waar ze werkte als verpleegster, en opende in 2017 Gluti-NO. De opleiding die ze ooit volgde als traiteur, kwam hierbij goed van pas. Alle gerechten worden klaargemaakt met veel zorg: de glutenvrije gerechten worden bereid in een aparte zone en aparte frietketel.

Meteen gerustgesteld dat alles hier veilig is om te eten, laat ik me verleiden door de frietjes en frikandellen. Het is intussen meer dan vier jaar geleden dat ik een frikandel at, en geef toe, als je naar een frituur gaat, ga je liefst all the way. Al snel belanden er twee gluten-en lactosevrije frikandellen op mijn bord, met een mooie portie frietjes bij. Het smaakt heerlijk: zelfs mijn tafelgenoten merken geen verschil in smaak. De frietjes zijn kraakvers en lekker, en duidelijk lichter verteerbaar dan de frietjes van andere frituren. Dat komt volgens Nancy omdat de frietjes worden gebakken in zuivere zonnebloemolie.

Met een goed gevulde maag, een winkeltas vol glutenvrije producten en een opperbest humeur, verlaat ik Gluti-NO. Allen daarheen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To contact us, just click