Leg wat in mijn schoentje…

Wist jij dat de Sint niet van Spanje komt, maar wel uit Turkije? Nicolaas van Myra werd geboren in Patara, in Turkije. Er circuleren verschillende verhalen over de goede daden die Nicolaas deed voor kinderen. Zo zou hij volgens de ene bron enkele overleden kinderen terug tot leven gewekt hebben, terwijl een andere legende zegt dat hij arme meisjes geld gaf, waardoor ze uit de handen van de prostitutie konden blijven. Wat nu ook het juiste verhaal was, er waren blijkbaar toch genoeg redenen  om hem tot beschermheilige van de kinderen te verklaren. Omdat hij stierf op 6 december, was dit vanaf dan zijn feestdag.

Het ritueel om een schoen klaar te zetten voor de Sint, zou terug gaan naar de 15de eeuw, waarbij de armen hun schoen zetten in de kerk. De rijken vulden die schoenen dan met geld, iets materieels of iets om te eten. Vandaag de dag zetten we de schoentjes van onze kroost, al dan niet voorzien van een hapje voor het paard van Sinterklaas. Wie flink was, vindt misschien de volgende dag iets lekkers terug!

Wil je de Sint een handje helpen wanneer hij de schoentjes vult, dan vind je hier een handig overzicht van alle gluten-en lactosevrije lekkers.

 • Marsepein: bestaat normaal enkel uit suiker, eiwitten en amandelpoeder. Er bestaat marsepein waar (sporen van) gluten in terug te vinden zijn, dus best nog eens de etiketten lezen, maar de meeste marsepein is veilig. In mijn schoen legt Sint vaak marsepeinen patatjes van Schluckwerder, te vinden bij Colruyt.

 • Mandarijntjes: altijd veilig en lekker!
 • Guimauve snoepjes zijn normaal veilig; maar ook hier lees je best nog eens de verpakking. Kies je voor Etna snoep, dan weet je zeker dat het OK is. Deze snoep is volledig glutenvrij, er wordt enkel glutenvrij maïszetmeel gebruikt.

 • Speculaas bevat normaal gluten, maar is te vinden in een gluten-en lactose variant, bvb. van het merk Schär, of van Albert Heijn, vrij van gluten

                     

 

 • Over chocolade heb ik al eerder heel wat geschreven: ik verwijs hiervoor naar een vorig artikel.
 • Nic Nac koekjes, de befaamde letterkoekjes, zijn uit den boze: deze koekjes bevatten tarwe en dus gluten… Een alternatief hiervoor kunnen de Milly friends dierenkoekjes zijn van Schär, alleen zijn deze niet zo simpel te vinden.

2 thoughts on “Leg wat in mijn schoentje…

 1. Beste Lien,

  Wat een fijne blog over gluten- en lactosevrij lekkers voor De Sint.
  Mijn dochtertje (2 jaar) heeft een gluten- en melkallergie. Ze was afhankelijk van sondevoeding sinds haar 6 maanden maar ondertussen eet ze eindelijk zelfstandig. En nu kan dus ook De Sint wel wat lekkers brengen 😉 Die Milly Friends koekjes van Schär zou ik wel eens willen proberen maar zoals je schreef, ze zijn moeilijk te vinden.
  Weet jij waar ik ze eventueel toch kan vinden?

  Alvast bedankt.
  Groetjes, Anneke

  1. Dag Anneke,
   wat fijn om te lezen dat het beter gaat met je dochter.
   Ik kan me voorstellen dat het een lange weg geweest is voor jullie.
   Het wordt vast een plezier om haar te zien smullen van al dat lekkers binnenkort!
   Ik denk dat je de Milly friends koekjes best online bestelt, want ik heb ze ook nog nergens in een ‘fysieke’ winkel gezien.
   Goede webshops zijn bijvoorbeeld de No Gluten shop, en blijkbaar zou je ze ook bij New Pharma kunnen kopen. Dit is een Belgische webshop, en misschien dus nog iets sneller in levertijd dan de Nederlandse No Gluten shop.
   Erg uitgebreid is het assortiment van de Free From shop. Een Nederlandse winkel maar ook met een webshop. Ik heb er nog niets online besteld, maar ben wel al eens in de winkel zelf geweest, en dat was een ontdekking!
   Volgens hun website hebben ze ook de Milly Friends koekjes.
   Als je ze gevonden hebt, of als je nog vragen hebt, laat het gerust weten he!
   Veel succes en een dikke knuffel voor je dochtertje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To contact us, just click