Wie aan gluten en/of lactose denkt, denkt direct aan brood of melk. Nochtans sluipen er ook gluten of lactose in producten waar je het helemaal niet verwacht. Wanneer je gluten- en/of lactose-intolerant bent, is het dus een dagelijkse taak om etiketten te lezen, en niet alleen van voeding….
Toen ik onlangs een nieuwe deodorant (Sanex Dermo Sensitive) testte, kreeg ik rode uitslag en jeuk. Ik dacht dat het toeval was, maar toen ik de deo de volgende dagen opnieuw gebruikte, werd het steeds erger. Toen zag ik dat er in de ingrediëntenlijst lactose stond vermeld, en vandaar dus mijn allergische reactie. De lactose was toegevoegd om de natuurlijke bacteriën van de huid te versterken, maar mijn huid was daar niet zo blij mee :-). De deodorant zal dus niet in mijn boodschappenkar belanden.
Lactose is een stof die goed werkt als bindmiddel en is daardoor te vinden in heel veel producten. Je vindt lactose onder meer in:
- medicatie (Rhini-san, Cirrus, Primperan tabletten, veel anticonceptiepillen, … )
- kruidenmengelingen (bvb. kippenkruiden van Everyday, mosselkruiden van Boni selection, ..)
- smaakversterkers en bouillon (bvb. Oxo bouillon, Lacroix bouillon fond gevogelte)
- chips (bvb Lay’s Pickles, Lay’s Bugles Sweet Chili, Lay’s Grills)
- …
Gluten zijn even stiekem als lactose en verstoppen zich ook graag daar waar je ze niet verwacht. Zo kunnen ze onder meer zitten in:
- chips (bvb. Lay’s superchips Salt’n Pepper, Lay’s Bugles Sweet chili, Lay’s Grills)
- smaakversterkers en bouillon (bvb. Maggi bouillon smaakverfijner in een fles)
- …
Extra schrikken is het als je weet dat die gluiperds ook inbreken in je badkamer of elders in je huis waar je ze niet verwacht! Gluten kunnen te vinden zijn in:
- make up zoals lipgloss en fond de teint
- tandpasta (normaal zit er in tandpasta geen gluten, maar speciale tandpasta voor rokers en kleefpasta voor valse gebitten kunnen wel gluten bevatten)
- mondwaters
- knutselmaterialen (lijm, vingerverf, krijt)
Geruststellend is dat het al uitzonderlijk is dat je hiervan iets opeet, en als dat al gebeurt, blijft het gehalte gluten dat je binnen hebt, beperkt. Er zijn echter producten waarbij de kans wel bestaat dat je toch (ongewild) sporen van gluten binnen krijgt, namelijk bij:
- zeep: bvb. de handzeep in sommige bioscopen wordt soms gemaakt van gerst
- wegwerpservies: sommige biologisch afbreekbaar wegwerpservies wordt gemaakt van tarwezemelen.
Wil je zeker zijn dat je een glutenvrij product hebt, let dan op de ingrediëntenlijst. Als je onderstaande zaken terugvindt, dan bevat het product wel degelijk gluten, en is het misschien beter om het product links te laten liggen als je allergisch bent voor gluten of glutenintolerant bent:
- Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
- Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
- Gliadin
- Oat protein (verwijst naar haver)
- Stoffen met Triticum vulgare of Wheat in de naam (verwijst naar tarwe)
- Hordeum vulgare of Hordeum distichon (verwijst naar gerst)
- Secale cereale (verwijst naar rogge)
Gluten en lactose kan je dus overal vinden. Daarom is de gouden raad: etiketten lezen, etiketten lezen, etiketten lezen 🙂