Met deze drie tips kan je je voornemen om meer groenten te eten echt volhouden!

Je kent het wel, veel recepties voor nieuwjaar, alles komt terug op gang op het werk en op school, en tussendoor wil je je voornemen waarmaken om meer groenten en fruit te eten. Helaas schiet er in drukke werkweken vaak niet veel tijd meer over om telkens gezond en lekker te koken. En toch kan het. Met deze gerechtjes heb je alvast wat inspiratie!

  • Wok met veel groentjes

Zelf ben ik grote fan van wokken: het is makkelijk en snel, en je kan er heel veel variaties mee maken. Ik verwerk er vaak restjes groenten en aardappelen in, met kip of spekjes. Deze week maakte ik bijvoorbeeld een wokschotel met spekjes, gekookte aardappelen, worteltjes, champignons, en groene boontjes. Ideaal voor op maandag, wanneer je nog restjes hebt van het weekend bijvoorbeeld.

 

Ingrediënten voor vier personen

  • 800 gram gekookte aardappelen
  • 500 gram spekjes (ik gebruik altijd die van Herta) of kippenblokjes
  • 3 gekookte wortels in stukjes
  • 1 doosje champignons
  • 300 gram gekookte boontjes
  • verse tijm en peterselie

Recept

  • Bak de spekjes in de wokpan. Je hebt eigenlijk geen olie nodig om die te bakken, zeker niet in een anti-aanbakpan.
  • Voeg de gekookte aardappelen toe en wacht tot ze warm zijn.
  • Voeg de groenten toe.
  • Kruid met verse tijm en peterselie.
  • Klaar!

 

  • Ovenschotels met groenten

Het is nog steeds winter, en hoewel de temperaturen niet echt bitter koud zijn, smaakt een ovenschotel toch. Je kent waarschijnlijk wel de ovenschotels waarbij de puree bovenaan ligt, maar wanneer je de puree onderaan legt in de schotel, nemen ze de smaak van de groenten extra op en droogt de puree minder uit. Een simpele truc maar echt het proberen waard! Serveer deze schotel met een stuk vis, en je hebt meteen een gezonde maaltijd binnen.

Ingrediënten voor vier personen

  • 800 gram aardappelen
  • 2 dikke preiwitten
  • 1 broccoli
  • room zonder lactose
  • 1 kruidenblokje zonder gluten of lactose (bvb. Knorr Finesse Bouillon groenten)
  • olijfolie
  • rijstmelk of andere lactosevrije melk
  • peper, zout en nootmuskaat
  • glutenvrij paneermeel (bvb. paneermeel gemaakt van mais van Vitabella of van Schär)

Recept

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
  • Was en snij de broccoli en de prei. Kook beiden apart in een pot. Voeg in het water van de prei een bouillonblokje. Kook gaar en giet het water af.
  • Meng de prei met de room en warm even kort op.
  • Plet de gekookte aardappelen en voeg wat melk en een scheutje olie toe, en eventueel een eitje. Kruid met nootmuskaat en peper.
  • Plet de broccoli.
  • Olie de ovenschotel in.
  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Leg de puree onderaan de ovenschotel.
  • Leg hierop de broccoli.
  • Leg hierop een laagje prei in room.
  • Sluit af met een laagje glutenvrij paneermeel.
  • Zet ongeveer een kwartiertje in de oven op 180 graden.
  • Serveer met een stukje gebakken vis.

 

  • Een snelle hap tussendoor

Groentjes kan je makkelijk eten tussendoor: neem eens wat rauwe groentjes mee als hapje, of verwerk groenten in een soep.

Lukt het je niet om soep te maken? Dan heb ik een aanrader voor jullie! Aandachtige volgers zagen het al op Facebook: mijn ontdekking van de maand is deze Liebig soep zonder gluten en lactose, 100 % groenten. Je warmt het kommetje op in de microgolf en kan het ook gebruiken om direct uit te drinken. Smaakt erg lekker! Deze tomaten-basilicumsoep kan je vinden in Colruyt voor 2,49 euro voor 350 gram.

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To contact us, just click