Over lactose, koeien en apothekers

Lactose

Lactose is melksuiker, die voorkomt in alle melksoorten van zoogdieren. Als je melk drinkt, dan treedt normaal het enzym lactase in actie, wat ervoor zorgt dat je de lactose kan verteren. Maak je dit enzym niet of te weinig aan, dan komt de lactase onverteerd terecht in de dikke darm. Dit begint te gisten waardoor je buikpijn, buikkrampen, diarree en een opgeblazen buik krijgt. We spreken dan over lactose-intolerantie. De mate waarin je lactase aanmaakt, bepaalt hoeveel lactose je kan verteren. Bij de ene persoon met lactose-intolerantie zal dit dus meer zijn dan bij de andere. Als je weet dat ikzelf de zwaarste vorm heb, dan begrijp je meteen dat ik alle melk(producten) links laat liggen. Bij sommige mensen is lactose-intolerantie tijdelijk: door bijvoorbeeld een zware buikgriep is de darmwand beschadigd en is er hierdoor een tijdelijk tekort aan enzymen. Van zodra de darmwand hersteld is, herstart de aanmaak terug van de nodige enzymen en is er terug voldoende lactase om lactose te kunnen verteren. Bij anderen (zoals ik) is er een aangeboren vorm, dit zijn mensen die uit zichzelf te weinig of geen lactase aanmaken. Lactose-intolerantie kan vastgesteld worden door een blaastest.

Koemelkallergie

Koemelkallergie en lactose-intolerantie zijn twee verschillende zaken: bij koemelkallergie treedt het immuunsysteem in werking, bij lactose-intolerantie niet (vergelijk met coeliakie en glutenintolerantie). Als je allergisch bent voor koemelk, dien je alle koemelk te mijden. Bij lactose-intolerantie kan koemelk zonder lactose dan weer wel. Maar wie allergisch is voor koemelk, kan zonder probleem bijvoorbeeld schapenmelk of paardenmelk drinken. Als je lactose-intolerant bent, dien je deze melk ook te vermijden, want ook hier zit lactose in.

Aandacht voor medicatie

Ook in medicatie zit vaak lactose en dit vormt voor mensen met lactose-intolerantie een extra belemmering. Je kijkt dus best altijd eerst de bijsluiter na! Onder punt 6 op de bijsluiter staan de ingrediĆ«nten steeds vermeld. Sommige medicamenten kunnen gemaakt worden zonder lactose als bestanddeel. Helaas is dit niet voor alle medicijnen het geval en is het soms een lange zoektocht naar een alternatief. Wij, de lactose-intoleranten, vormen dus steeds een pittige uitdaging voor onze apothekers šŸ™‚

2 thoughts on “Over lactose, koeien en apothekers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To contact us, just click