Glutenvrije granola

Het is de laatste jaren een echte hit, maar wat is dat eigenlijk, granola?

Ergens in de late jaren 1890 bestond er al muesli: ongebakken en ongezoete granen die werden gegeten als ontbijt. Op een dag besloot dokter James Caleb Jackson (New York) hierop een variant te maken, hij maakte zijn eigen geroosterde graanmengeling en voegde er zoetstof aan toe (‘granula’). De granula viel in de smaak en Kellogg’s sprong op de kar. Om niet in de problemen te komen, noemden zij het zelfde goedje ‘granola’.

Pas een 100 tal jaren later, op Woodstock, werd granola echt populair: de hongerige hippies lustten het graag en ze maakten daarna overal reclame. Sindsdien werd granola alom bekend.

Granola bestaat dus altijd uit in olie gebakken of geroosterde granen met een zoetstof: honing, agavesiroop, ahornsiroop, …

Wil je graag ook eens een vleugje Woodstock bij je thuis? Noteer dan zeker onderstaand recept! En uiteraard is het gluten-en lactosevrij!

Ingrediënten voor 2 personen 

  • 200 gram glutenvrije havermoutvlokken (bvb. AH Vrij van gluten havermout bij Albert Heijn, Bauck Hof havervlokken glutenvrij bij Bio-Planet, Havregryn Gluten Free van Semper bij Albert Heijn, ..)
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 100 gram noten (soort naar keuze)
  • 4 eetlepels zaden en/of pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad,  ..)
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 4 eetlepels vloeibare honing

Recept 

  • Hak de noten fijn in een keukenrobot.
  • Meng de noten in een kom samen met de havermoutvlokken, zonnebloemolie, zaden, honing en het cacopoeder.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Plaats de granola ongeveer 15 minuten op een bakplaat in het midden van de oven.
  • Roer regelmatig om tot de granola mooi bruin wordt van kleur.
  • Laat afkoelen en bewaar nadien in een goed afgesloten blikken doos of stenen pot. (Je kan de granola op die manier nog enkele dagen bewaren).
  • Serveer met koude lactosevrije melk of lactosevrije yoghurt.
  • Voor de chocaholics: breek een stuk pure chocolade zonder lactose (zoals bvb Boni Selection 72% cacao) in kleine stukjes en voeg toe aan de granola net voor je die opeet. Mmmm..

2 thoughts on “Glutenvrije granola

  1. Dag Lien
    Mijn naam is Susy en ik heb eens rondgeneusd in je recepten.
    Super ! Ikzelf heb coeliakie en mag geen lactose en geen koemelk.
    Zo herkenbaar wat je schrijft..het is ‘maar’ een dieet als je het verdict krijgt..maar een oohh zo lange weg vooraleer je wat wegwijs bent in het anders koken, kruisbesmetting, dieetfouten (met alle gevolg vandien).
    Alvast wens ik je veel succes en kijk uit naar lekkere proeverijtjes !
    Veel liefs
    Susy Timmers

    1. Dank je wel voor je reactie! Wat fijn dat je de blog volgt. Ik begrijp je volkomen, het is niet altijd simpel en soms vloek ik ook nog wel eens, maar gelukkig zijn er nog veel dingen die we wel kunnen eten. Ik deel graag mijn receptjes en tips, in de hoop de zoektocht voor anderen makkelijker te maken. Als je vragen hebt of tips, laat maar weten hè! Veel groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To contact us, just click